Lyt dig ind i æblernes univers

Publiceret 22-05-2025

En ny podcastserie inviterer lytterne med ud på den mønske vandrerute Camønoen og dybt ind i æblets univers. Gamle lokale æblesorter fra Møn og Sydsjælland er omdrejningspunktet i seriens fem afsnit.

Æbletræ Spejlsby Pigeon

Møn UNESCO Biosfære har i samarbejde med æbleavler og biosfæreambassadør Kirsten Rohde Jensen skabt en stemningsfuld og oplysende podcastserie funderet i et lokalt æbleprojekt.  

- Ideen bag æbleprojektet var både at være med til at bevare de lokale æblesorter og samtidig at skabe interesse for både æblets anvendelsesmuligheder og store kulturelle betydning. Ved at plante træerne langs vandreruten Camønoen er de nemt synlige og tilgængelige for både vandrere, lokale og besøgende, siger æbleavler Kirsten Rohde Jensen, der er biosfæreambassadør og initiativtager til projektet.

I 2019 blev der plantet 250 æbletræer 50 forskellige steder langs Camønoen.

- Æbletræerne ligger spredt som små hemmeligheder, man kan opdage, når man vandrer af sted på Camønoen, forklarer Kirsten Rohde og fortsætter:

- Så gå en tur og nyd æbletræerne. Det er helt gratis at plukke de modne æbler, men vi opfordrer til, at man lader æbler hænge til de kommende besøgende."

Båret af et stærkt lokalt samarbejde

Det har krævet mange arbejdstimer og koordination at få projektet op at stå, plante de mange æbletræer, der løbende er blevet tilset og plejet for at sikre, at de ikke skulle gå til.

- Vi har oplevet et enormt stærkt samarbejde lokalt mellem Møns Museum, Stege Rotary Klub, Møn UNESCO Biosfære og Rytzebækgård Æbleplantage. Ligesom de mange lodsejere har vist stor velvillighed, siger biosfærekoordinator i Vordingborg Kommune, Katrine Dietrich, og fortsætter:

- Det forbinder på meget smuk vis vores menneskelige kulturarv med naturen ved at sætte fokus på de gamle, lokale æblesorter, som er et vigtigt kulturprodukt her i området. Og når det kobles med et fokus på bevarelse, så rammer det ind i kernen af det, vi arbejder med i Møn UNESCO Biosfære.

Helt ind til kernen

Podcastserien fortæller historien om æblerutens tilblivelse og tager lytteren med på en rejse langt ind i æblets univers som både kulturbærer, kunstnerisk motiv og smagsgiver.

Podcastseriens første afsnit tager udgangspunkt i udførelsen af æbleprojektet, mens man i de fire øvrige afsnit kan opleve kunsthistoriker Bente Scavenius, forfatter og journalist Karen Syberg, æbleekspert Maren Korsgaard, godsejer August Hage fra Oremandsgaard Gods og køkkenchef Jonas Mikkelsen fra Hotel Frederiksminde.

De fem afsnit kan høres her på Møn UNESCO Biosfæres hjemmeside.

Fakta

Projektet er støttet af Vordingborg Kommune, Fanefjord Sparekassefond, Museum Sydøstdanmark, Rytzebækgård Æbleplantage og Stege Rotary Klub.

Flere nyheder fra Vordingborg Kommune